Vlaams belangenconflict tegen vluchtplan Wathelet

De Vlaamse regering heeft een belangenconflict aangewend tegen de aanpassingen aan het spreidingsplan boven de luchthaven van Zaventem die staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) vanaf morgen wilde doorvoeren. Daardoor worden die aanpassingen zeker 60 dagen geschorst.

Wathelet besliste deze week eenzijdig om aan de vliegroutes te sleutelen na fors protest uit Brussel. De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A pikken dat echter niet, omdat daardoor meer vliegtuigen boven Vlaanderen zouden passeren. Het besluit binnen de federale regering nog tegenhouden, leek echter niet te lukken. De Vlaamse regering heeft daarom tegen de beslissing van Wathelet een belangenconflict ingeroepen.

De beslissing van de Vlaamse regering is overgemaakt aan federaal premier Elio Di Rupo (PS). Door het belangenconflict worden de geplande aanpassingen die Wathelet wilde doorvoeren onmiddellijk voor 60 dagen geschorst. Di Rupo heeft daar al de opdracht toe gegeven. 

Di Rupo riep ook op tot een "constructieve en vreedzame" dialoog. Het dossier komt nu ook op de tafel van het overlegcomité terecht. Wanneer dat comité voor het eerst zal vergaderen, is echter nog niet bekend.

"Gevoelig voor Brussel, maar eenzijdige verschuiving kan niet"

Eerder op de dag hadden de verschillende Vlaamse partijen al laten verstaan de plannen van Wathelet "onaanvaardbaar" te vinden, en desnoods een belangenconflict in te zullen roepen om te voorkomen dat ze uitgevoerd zouden kunnen worden. Wathelet had aan Belgocontrol namelijk de opdracht gegeven om ze vanaf morgen toe te passen.

"We zijn gevoelig voor de problemen in Brussel, maar eenzijdig beslissen om die naar Vlaanderen te verschuiven, kan uiteraard niet", hekelde federaal minister Johan Vande Lanotte (SP.A) eerder op de dag. "Belgocontrol had veel opmerkingen op vlak van veiligheid, maar wij hebben de indruk dat daar niet zo naar geluisterd wordt."