Wathelet: "Geen sprake van veiligheidsprobleem"

De berichten dat luchtverkeersleider Belgocontrol de beslissingen van federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) over de nieuwe vliegroutes rond Brussels Airport uit veiligheidsoverwegingen niet zou willen uitvoeren, zijn "niet juist". Dat heeft de woordvoerster van Wathelet aan Belga gezegd. Volgens haar kan er ook geen veiligheidsprobleem zijn, "want wat wij vragen is om voortaan overdag hetzelfde te doen als al jaren gebeurt tijdens de weekends en 's nachts".

Wat zich momenteel achter de schermen afspeelt, is de normale procedure, luidt het. "Gisteren heeft Belgocontrol technische vragen gesteld aan onze administratie, het Directoraat-generaal Luchtvaart. Deze ochtend heeft het daarop geantwoord."

Volgens Wathelet komt het antwoord er "in mensentaal" op neer dat Belgocontrol gevraagd wordt de vliegroutes aan te passen, en wel op zo'n manier dat het "hetzelfde toepast als wat het al jaren doet tijdens de weekends en 's nachts en ook vorig jaar tijdens de werken in augustus". "Er is met andere woorden geen veiligheidsprobleem. Het is voor Belgocontrol moeilijk om te stellen dat het nu niet veilig zou zijn."

Het kabinet-Wathelet geeft wel toe dat de beslissing niet wordt uitgevoerd als de Vlaamse regering formeel een belangenconflict inroept.