130 banen op de tocht bij Elster-Instromet in Essen

De directie van Elster-Instromet in Essen heeft op een bijzondere ondernemingsraad een collectief ontslag aangekondigd, dat meldt de vakbond LBC-NVK. Van de 150 werknemers zouden er slechts 20 aan de slag kunnen blijven.

Elster-Instromet is een bedrijf dat deel uitmaakt van een Duitse groep. De firma houdt zich bezig met gasmeet- en regeltechniek. Volgens de vakbond had het ontslag vermeden kunnen worden. "Er werd de voorbije jaren weinig of niet meer geïnvesteerd in het filiaal in Essen. Het management nam te weinig maatregelen om ervoor te zorgen dat het bedrijf rendabel bleef", zegt LBC-NVK-secretaris Lieveke Norga.

Ze geeft wel toe dat er al slechte cijfers waren. "Mogelijk is er een zestal jaar geleden reeds beslist om hier een herstructurering door te voeren, toen een investeringsmaatschappij de zaak overnam en gedurende korte tijd heeft geobserveerd. Het is het aanvoelen van het personeel dat toen de knop al werd omgedraaid."

"De R&D en productie zouden nu naar andere vestigingen gaan, in onder meer Nederland, Maleisië of Saoedi-Arabië. Hier zou enkel nog een beperkte groep blijven om de lokale markt te bedienen", vervolgt Norga. De verhuis is wel pas gepland tegen het tweede kwartaal van 2015.

ACV-collega Kim Samison vindt de aangekondigde herstructurering voor een stuk onverwacht, "gezien de toekomstperspectieven en de afzetmarkt die er is". Ook was er volgens haar weinig tijdelijke werkloosheid bij de arbeiders.

Het personeel is vandaag na de aankondiging naar huis gegaan. Volgende woensdag zitten vakbond en directie opnieuw samen. De directie zelf was niet meteen bereikbaar voor commentaar.