150 banen op de tocht bij MSD in België en Luxemburg

Het geneesmiddelenbedrijf Merck Sharp en Dohme is van plan in België en Luxemburg 150 banen te schrappen. Dat is vandaag meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad. De jobs verdwijnen in de verkoops- en marketingafdeling, waar nu nog iets meer dan 400 mensen werken. De 800 banen in de productie-afdeling van Heist op den Berg zijn niet bedreigd. Hoe de afvloeiingen in Brussel zullen gebeuren, zal met de vakbonden worden besproken.

De ontslaggolf past in een herstructurering op groepsniveau, "om het concurrentievermogen van Merck te verhogen en zich beter te kunnen concentreren op de kernactiviteiten", luidt het in een persbericht. Daarnaast wordt ook verwezen naar de Belgische situatie waarbij de overheidsbezuinigingen in de gezondheidszorg een belangrijke impact hebben op de farmaceutische industrie.

De markt vertraagde in 2012 en in 2013. "We moeten daarom onze manier van werken wijzigen en ook kosten besparen", aldus communicatiemanager Marleen Vanheel. "We hopen dat deze inspanningen voldoende zullen zijn. We willen de toekomst van het bedrijf veiligstellen".

Hoe de herstructurering verdeeld zal worden over België en Luxemburg is niet bekend. Waar en welke functies verdwijnen zal deel uitmaken van het sociaal overleg, aldus de communicatiemanager. De procedure-Renault is opgestart. Wanneer die moet worden afgerond, is nog onduidelijk. De directie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen scheppen aan het personeel.