5.000 jongeren verzamelen in Straatsburg

Dit weekend vindt in Straatsburg het Europese jongerenevenement European Youth Event 2014 (EYE 2014) plaats. 5.000 jongeren uit heel Europa verzamelen in en om het Europees Parlement om er workshops en debatten bij te wonen. Het evenement start vandaag en loopt tot en met zondagmiddag. Deredactie.be brengt samen met het jongerenpersagentschap Stampmedia verslag uit ter plaatse.

De bedoeling van het project van de Europese Unie is om jongeren dit weekend de kans te geven om te discussiëren over de richting die Europa moet nemen om er een betere plek om te leven van te maken. Alle ideeën, dromen en aanbevelingen van de jongeren uit de 55 workshops en 90 expert-panels zullen overhandigd worden aan het nieuwe Europees Parlement dat op 25 mei verkozen wordt.

De 5 thema’s die aan bod zullen komen, zijn jongerenwerkloosheid, digitale revolutie, duurzaamheid, Europese waarden en de toekomst van de Europese Unie.

15 jongeren van "Schoonmoeder aller Verkiezingen" nemen deel

De Vlaamse jongerenorganisatie De Ambrassade stuurt 15 jongeren die deelnemen aan het project “De Schoonmoeder aller Verkiezingen” mee naar Straatsburg. Ze werkten een eigen campagne-idee uit voor Europa en zullen samen met 12 Franstalige jongeren in debat gaan met jongeren van over heel Europa.

De Vlaamse jongeren zullen niet enkel discussiëren, maar andere jongeren ook laten kennismaken met de impact van Europa op hun dagelijks leven via het spel "EuroWa!? EuroQuoi!?". Dat spel kwam tot stand door een samenwerking van De Ambrassade met de Franstalige Jeugdraad, JEF België en het Centrum Informatieve Spelen (C.I.S.).

“Dat wij dit weekend naar Straatsburg mogen, is een unieke kans. Niet enkel om met een groep vrienden in een prachtige stad en het tweede hart van Europa te mogen vertoeven of te mogen ronddwalen in de gebouwen van het Europees Parlement en de Raad. Maar zeker ook om onze visie en die van 5.000 andere jongeren te mogen uitdragen" zegt de 18-jarige Isaac Verhaeghe uit Gent, een van de Vlaamse jongeren die meegaat naar Straatsburg.

lees ook