"Bezoek van Poetin aan de Krim is ongepast"

De Russische president Vladimir Poetin is vandaag op bezoek in de Krim, naar aanleiding van het "Feest van de Overwinning". Het is zijn eerste bezoek aan het schiereiland sinds dat in maart de onafhankelijkheid uitriep en voor aanhechting bij Rusland koos. Oekraïne en het Westen ervaren het als een provocatie.
AFP
Poetin en Medvedev schouwen de troepen.

Poetin neemt in de stad Sevastopol deel aan de viering van de "Dag van de overwinning", waarmee de Russen de overwinning in 1945 op nazi-Duitsland vieren. De capitulatie van de nazi's werd laat op 8 mei getekend in Berlijn, in Moskou was het toen al 9 mei.

Poetin voer op een boot door de haven van Sevastopol, waarbij hij de Zwarte Zeevloot schouwde. In de stad werd ook een militaire parade en een luchtshow gehouden. Er namen 1200 Russische militairen deel en er vlogen 70 helikopters en gevechtsvliegtuigen over. Het feest was live te volgen op de staatstelevisie.

Poetin sprak de inwoners van Sevastopol toe. Hij zei dat door de aanhechting van de Krim bij Rusland "een historische waarheid in ere is hersteld". "2014 zal herinnerd worden als het jaar waarin de mensen die hier wonen krachtig hebben beslist dat ze bij Rusland willen horen", zei hij. "Zo hebben ze hun trouw bevestigd aan de historische waarheid en aan de herinnering van onze voorvaderen."

"Oekraïne heeft Poetin niet uitgenodigd"

Het bezoek van Poetin aan de Krim wordt door Oekraïne en het Westen als een provocatie ervaren. De Duitse kanselier Angela Merkel had vooraf al gezegd dat het "spijtig" zou zijn als Poetin van de herdenkingen zou gebruikmaken om de Krim te bezoeken.

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, noemt het bezoek van Poetin aan de Krim "ongepast". "We beschouwen de aanhechting van de Krim als illegaal en illegitiem en we erkennen ze niet. We beschouwen de Krim nog altijd als grondgebied van Oekraïne en naar mijn weten hebben de Oekraïense autoriteiten Poetin niet uitgenodigd om de Krim te bezoeken."

Grote parade in Moskou

Eerder op de dag had Poetin al een militair defilé op het Rode Plein in Moskou bijgewoond. Zowat 11.000 soldaten namen deel aan het defilé dat een demonstratie moest zijn van de Russische militaire macht.

In volle crisis rond Oekraïne duurde de parade langer dan anders en werd er ook meer wapentuig getoond. Naast de soldaten waren er ook 150 pantserwagens, raketwerpers en zo'n 70 gevechtsvliegtuigen.

De Russische president Vladimir Poetin schouwde de troepen, samen met premier Dmitri Medvedev en de minister van Defensie. Poetin vermeldde in zijn toespraak de situatie in Oekraïne niet en roerde in plaats daarvan de patriottische trom. Hij noemde de 9e mei "een feest waar de almachtige kracht van het patriottisme zegeviert, tijdens hetwelk we op een bijzondere manier voelen wat het betekent trouw te zijn aan het vaderland, en hoe belangrijk het is om zijn belangen te verdedigen".