“Chinezen willen geen kind in jaar van de geit”

In China is er een echte babyboom in de maak. Reden daarvoor is dat men nu nog kan voorkomen dat zijn of haar baby in het Jaar van de Geit (ook wel eens het Jaar van het Schaap genoemd) geboren wordt. De Chinezen geloven namelijk in een mythe dat een negatief lot toekent aan de kinderen uit het Jaar van de Geit. Dat schrijft The Washington Post.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

Het Jaar van de Geit gaat van start op 15 februari 2015. Dat wil zeggen dat de Chinezen nog maar kort de tijd hebben om ervoor te zorgen dat hun kind in het Jaar van het Paard en niet in dat van de Geit geboren wordt. Geiten worden in China aanzien als zwakke dieren die enkel en alleen dienen om geslacht te worden. Kinderen die in het Jaar van de Geit geboren worden, zouden dan ook meer geneigd zijn om “volgers” te worden in plaats van echte leiders. Chinezen geloven ook dat de boorlingen van volgend jaar voorbestemd zijn op mislukte huwelijken en mislukte carrières. Slechts één op tien kinderen die geboren is in het Jaar van de Geit, zou bijgevolg het geluk kunnen vinden in zijn of haar leven. Aangezien in China nu eenmaal een eenkindpolitiek gevoerd wordt, wil iedereen dat zijn of haar kind succesvol en gelukkig wordt.

Specialisten maken zich alvast grote zorgen. Zo zijn er de laatste maanden veel meer bezoeken aan de Chinese vruchtbaarheidsklinieken. Men vreest ook dat er later dit jaar vele abortussen zullen uitgevoerd worden, wanneer blijkt dat koppels het Jaar van het Paard gemist hebben. Bovendien zijn er ook al vele koppels die zich informeerden over een keizersnede om dan zo hun baby vroeger te laten geboren worden, aldus een verloskundige van het United Family Hospital in Peking.

Het is echter nog onduidelijk welke impact de "geitengekte" op het geboortecijfer van dit jaar zal hebben.Toch heeft de China News Service, een nieuwsdienst die door de staat geleid wordt, alvast een studie gepubliceerd om zo de mythe die rond het Jaar van de Geit hangt, te ontkrachten.