"Dit zal leiden tot een verhoogde verkeersveiligheid"

Het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid) is ervan overtuigd dat bewustmakingscursussen als alternatief voor onmiddellijke inningen bij minder zware verkeersovertredingen, zoals staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) voorstelt, zullen leiden tot een verhoogde verkeersveiligheid.

Die nieuwe verkeerswet maakt het mogelijk om te kiezen tussen het betalen van een onmiddellijke inning of het volgen van een korte opleiding bij de overtredingen van de tweede en derde graad. Het gaat onder meer om het niet dragen van de gordel, een oranje of rood verkeerslicht negeren, of als bestuurder bellen met de gsm in de hand. In overleg met justitie moet wel nog bepaald worden welke specifieke overtredingen voor het systeem in aanmerking komen. Soms zal de bestuurder niet onder de boete uit kunnen.

De bewustmakingscursussen bestaan momenteel al voor zwaardere overtredingen. Het BIVV, dat zulke cursussen aanbiedt, reageert positief. "Het BIVV is al bijna twintig jaar actief in het uitvoeren en ontwikkelen van educatieve maatregelen voor verkeersovertreders", zegt afgevaardigd bestuurster Karin Genoe in een persbericht. "Vanuit onze positieve ervaring met bewustmakingscursussen voor verkeersovertreders steunen wij dit initiatief ten volle. We zijn ervan overtuigd dat een dergelijke aanpak mensen bewust maakt van de risico's en zal leiden tot een verhoogde verkeersveiligheid."

De precieze uitvoering van de wet moet nog geregeld worden. Het gaat om de erkenningsvoorwaarden van opleidingscentra en de inhoud van de opleiding.