"Economische groei is nodig om sociale zekerheid in evenwicht te houden"

"Economische groei is nodig voor de sociale zekerheid en is bovendien onmogelijk als niet iedereen er op vooruit gaat." Dat zei Alexander De Croo (Open VLD) vanavond in "Terzake", waar hij in discussie ging met Bruno Tobback (SP.A) over de lastenverlaging.

Tobback en De Croo zaten in de studio naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde "Rekening 14", een initiatief waarbij de becijferde partijprogramma's vergeleken worden. Volgens beide politici kan zo'n initiatief enkel toegejuicht worden, omdat het duidelijkheid brengt.

Over de lastenverlaging was er dan weer grote onenigheid: De Croo is ervan overtuigd dat economische groei enkel verwezenlijkt kan worden als iedereen er op vooruit gaat. Het plan van SP.A legt de focus vooral op personen met een laag of gemiddeld inkomen. "Het is maar logisch dat diegene die het het hardst nodig hebben, eerst in de rij gaan staan."

Beide besloten dat compromissen nog steeds kunnen gesloten worden in de komende regeringsonderhandelingen, ondanks de soms harde en persoonlijke uitspraken die de laatste weken zijn gedaan. "Het is niet omdat je een verschillende mening hebt, dat je niet met elkaar overweg kan", aldus De Croo.

lees ook