"Europa moet investeren in de technologieën en economieën van de toekomst"

De Europese Unie moet investeren in nieuwe economische sectoren om meer jobs te creëren. Dat vinden Guy Verhofstadt (Open VLD), Marianne Thyssen (CD&V) en Bart Staes (Groen). De 3 leden van het Europees Parlement gingen met elkaar in debat in "De ochtend" op Radio 1. De nieuwe regels voor de banken zijn een goede zaak, klinkt het, maar "er moet meer gebeuren".

Onlangs keurde het Europees Parlement een strengere regulering voor de banken goed. Door de zogenoemde Bankenunie zullen belastingbetalers niet langer moeten opdraaien voor de risico's die bankiers nemen.

"Ik ben trots dat het belastinggeld nu beschermd is. Ook het spaargeld is veilig", stelt Marianne Thyssen. "Bovendien komt het vertrouwen van de investeerders terug en dat is belangrijk voor banencreatie. Ook het toezicht op de banken is strenger geworden. We zullen in de toekomst minder middelen nodig hebben."

Bart Staes is er minder gerust op. "Ik durf niet met de hand op het hart zeggen dat de belastingbetaler nooit meer zal moeten tussenkomen bij het redden van banken. Ratingagentschappen zeggen dat er nog kapitaalinjecties moeten gebeuren. Bovendien liet Europees commissaris Olli Rehn weten dat als de overheden nog moeten ingrijpen, dat dat dan niet in de begrotingsprocedure zal worden opgenomen."

Guy Verhofstadt is er wel van overtuigd dat de belastingbetaler op beide oren kan slapen. "Alleen is het zo dat de bankencrisis nog niet voorbij is. De Europese Centrale Bank zal nog moeten tussenkomen met een kredietlijn." Die kredietlijn zal ervoor moeten zorgen dat de banken de nieuwe kapitaalvereisten kunnen nakomen en dat er meer geïnvesteerd zal worden in ondernemingen.

"Europa moet verder verdiept worden"

In Europa zitten meer dan 26 miljoen mensen zonder job. De 3 kandidaten voor de Europese verkiezingen vinden dat er meer moet geïnvesteerd worden in nieuwe economieën om meer jobs te creëren.

Guy Verhofstadt is van mening dat de lidstaten zelf hun beleid moeten voeren, maar dat de Europese Unie wel een kader moet voorzien. "Europa moet een nieuwe integratiefase ingaan, als motor van economische groei. Een tweede pakket Delors." Verhofstadt pleit voor een verschuiving van Europees geld. "We investeren de komende 7 jaar 277 miljard euro in landbouw en 1 miljard in digitale infrastructuur. Dat kan niet."

Ook Marianne Thyssen vindt dat de interne markt verder voltooid moet worden. "We moeten innovatie stimuleren en een slimme industrie creëren. Dat is bij ons de prioriteit de komende 5 jaar."

Bart Staes vindt dat er de laatste jaren te veel is ingezet op besparingen en te weinig op investeringen. Hij ziet toekomst in sectoren als hernieuwbare energie en afvalsector. "We moeten ervoor zorgen dat tegen 2050 onze economie koolstofarm is. Die onafhankelijkheid zal ons jaarlijks 350 miljard euro opleveren."

lees ook