"Hamburgerpionier" Herb Lotman overleden

Een van de drijvende krachten achter het succes van fastfoodketen McDonald's, ondernemer Herb Lotman, is dood. De Amerikaanse vleeshandelaar bedacht eind jaren 1960 een techniek die de massaproductie van ingevroren hamburgers mogelijk maakte. Hij overleed deze week op 80-jarige leeftijd aan hartfalen.

Keystone Foods, het bedrijf waarvan Lotman de oprichter was, maakte het overlijden vandaag bekend. De onderneming is tot op de dag van vandaag een belangrijke leverancier van ingrediënten voor de hamburgers en andere broodjes die McDonald's in eigen land verkoopt. Ook andere toeleveranciers maken nog altijd gebruik van de methode die Lotman bedacht om vlees in te vriezen.

De dienstverlening aan McDonald's ging verder dan alleen de levering van bevroren vlees. Keystone Foods dacht mee over het distributiesysteem dat de fastfoodketen in de jaren 1970 invoerde. Ook speelde het vleesbedrijf een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Chicken McNugget in de jaren 1980.

Keystone Foods behoorde lange tijd tot de grootste Amerikaanse familiebedrijven. Het werd in 2010 voor 1,3 miljard dollar overgenomen door het Braziliaanse voedingsmiddenconcern Marfrig. Lotman zelf was toen al met pensioen.