"Kabinetsmedewerkers spelen eigen spel rond vluchtroutes"

"Het zijn vooral de kabinetsmedewerkers die het "complexe en technische" dossier rond de vluchtroutes sturen." Dat zegt de Brusselse minister van Begroting en Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) in een interview met de RTBF. Hij sprak nog eens zijn voorkeur uit voor het oorspronkelijke spreidingsplan, waarbij er minder vliegtuigen over Brussel vlogen.

Zoals Vanhengel zelf al aangeeft in het interview gaat het om een complex dossier. De staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) paste het spreidingsplan voor Brussels Airport in februari aan. Die aanpassing lokte protest uit van de Brusselse regering (waar Vanhengel dus deel van uitmaakt). Er zouden na de aanpassingen meer vluchten over enkele Brusselse gemeenten passeren.

De Brusselse klachten (zowel van burgers als van overheden) leidden tot een aanpassing van het plan. Daardoor zou de Brusselse zuidrand worden ontzien. Maar in dat scenario zou Vlaanderen dan weer meer vliegtuigen over zich krijgen. Daarop besloot de Vlaamse regering gisteren om het voorstel te blokkeren door middel van een belangenconflict, wat het hete hangijzer wellicht over de verkiezingen tilt.

Brussels minister Vanhengel steekt in het interview niet onder stoelen of banken dat hij het plan van voor februari genegen is. "Het plan-Wathelet (dat van februari) heeft een nieuw probleem veroorzaakt. Daardoor vliegen er te veel vluchten over dichtbevolkt gebied (Brussel). Ik begrijp eigenlijk niet waarom die aanpassing in februari nodig was", zegt Vanhengel.

Volgens Vanhengel zijn het vooral de kabinetsmedewerkers die aan de touwtjes trekken. "Ik denk dat dit complexe dossier gestuurd wordt door kenners op de kabinetten. Ik heb de indruk dat zij hun eigen spel spelen en dat Melchior Wathelet onderschat heeft welke opschudding dit kon veroorzaken."