"Nigeriaanse leger wist vooraf van de ontvoering"

Het Nigeriaanse leger was vooraf op de hoogte van een mogelijke aanval op de school waar meer dan 200 meisjes zijn ontvoerd, maar heeft niets gedaan om die te verhinderen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Volgens Amnesty International was het leger van Nigeria vier uur van tevoren gewaarschuwd dat er een aanval zou komen, maar heeft het niets gedaan met die informatie. "Dat blijkt uit verpletterende getuigenissen die wij hebben verzameld", zegt de mensenrechtenorganisatie in een communiqué. "Dit kan de nationale en internationale verontwaardiging over deze vreselijke misdaad alleen maar aanzwengelen."

Volgens de Nigeriaanse mensenrechtactivist Shehu Sani is Boko Haram bereid de meisjes te ruilen tegen leden van de groepering die gevangen zitten. Hij denkt dat het dreigement van de terreurgroep om de meisjes als slaven te verkopen, aangeeft dat Bok Haram iets terug wil voor de slachtoffers.

Britse en Amerikaanse experts zijn vandaag aangekomen in Nigeria om de regering te helpen zoeken naar de meer dan 200 schoolmeisjes die vorige maand werden ontvoerd door Boko Haram. De Nigeriaanse overheid ontkent dat het leger op de hoogte zou zijn geweest van de ontvoering.

Volgens president Goodluck Jonathan zijn de meisjes nog altijd in Nigeria. Dat zei hij op het Wereld Economisch Forum over Afrika in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Er waren berichten dat de meisjes mogelijk over de grens met Kameroen waren gesmokkeld, maar volgens de president zou dat te opvallend zijn.