"NMBS en federale regering steken leefbaar Brussel stokken in de wielen"

Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen), ook bevoegd voor Cultuur, is niet te spreken over het nieuws dat de NMBS heel wat vroege en late treinen schrapt. Volgens de groene politicus ligt de schuld bij de federale regering. Ook bij de concertzaal AB wordt verontwaardigd gereageerd.

De Lille vindt dat de federale regering "een leefbaar Brussel stokken in de wielen steekt". Dat de NMBS heel wat vroege en late treinen schrapt, heeft volgens hem immers alles te maken met de besparingen die de spoormaatschappij opgelegd kreeg. "Dit ondermijnt ons mobiliteitsbeleid. Je kan niet blijven investeren in Brusselse trams en bussen, als iedereen verplicht wordt met de auto tot in de hoofdstad te komen."

De groene staatssecretaris wijst erop dat heel wat cultuurhuizen, zoals de AB, hun aanbod actief afstemmen op de treinuren. "Wij zetten met de AB heel hard in op het openbaar vervoer, denk maar aan de mobiliteitsbijdrage van 1 euro die we vragen", reageerde Kurt Overbergh van de AB vanmorgen bij Radio 1. "Dit is lachen met culturele organisaties die hard inzetten op openbaar vervoer."

De beslissing tegenhouden kan de Brusselse regering niet. "Maar over twee weken zijn het verkiezingen. Met de groenen in de regering draaien we dit soort besparingen, zoals ook in het voorstadsnet, terug", besluit De Lille.