"Stemfie" blijft toegestaan in Nederland

Het wordt in Nederland niet verboden om selfies in een stemhokje, de zogenoemde "stemfies", te maken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald naar aanleiding van een kort geding dat het Platform Bescherming Burgerrechten had aangespannen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar maakten honderden mensen een stemfie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk liet rond die verkiezingen via Twitter en in een brief aan gemeenten weten dat het maken van een stemfie is toegestaan, zeer tot ongenoegen van het Platform Bescherming Burgerrechten dat naar de rechtbank stapte. Maar dat krijgt nu ongelijk van de rechter, die beslist heeft dat stemfies maken toegelaten blijft.

De burgerrechtenbeweging verzette zich tegen de stemfies, omdat daarop te zien is op wie de fotograaf gestemd heeft.

lees ook