"Treinlijn van Peking naar VS in de maak"

Chinese media berichten over een nieuwe treinlijn die Peking met de VS zal verbinden. De treinlijn zou 13.000 km lang zijn, treinen zouden er met 350 km per uur razen en de totale reistijd zou zo'n 2 dagen in beslag nemen. Ook zouden ze plannen hebben voor twee treinlijnen richting Europa en voor een Aziatische lijn.
imago stock&people

Het zou de Chinese Ingenieursacademie zijn die bezig is aan het grootse project. De "China-Rusland-Canada-Amerika"-lijn zou vertrekken vanuit het noordoosten van China, via Siberië en onder de zee langs de Beringstraat naar Alaska om dan zo via Canada naar de Verenigde Staten te rijden. Het project is best ambitieus te noemen. In totaal zou de treinlijn 13.000 km lang zijn, waarvan er al zeker 200 km door een onderwatertunnel moet. De onderwatertunnel zou meteen de langste van de hele wereld zijn en vier keer zo lang zijn als de Eurotunnel die Frankrijk en Engeland verbindt.

"We zijn volop in onderhandelingen. Rusland denkt er al enkele jaren over", aldus Wang Mengshu, expert bij de Chinese Ingenieursacademie. De experten zijn er ook van overtuigd dat ze de juiste technologie hebben om het project te realiseren. "We gebruiken bijvoorbeeld dezelfde technieken voor een onderwatertunnel die we nu eerst gaan realiseren om China met Taiwan te verbinden", klinkt het vastberaden in de Chinese pers. Meer details over die bepaalde treinlijn, zijn er echter (nog) niet. De Britse krant The Guardian probeerde tevergeefs contact op te nemen met Mengshu. Volgens een medewerker van het kantoor zou Mengshu op reis zijn en niet bereid zijn interviews te geven.

De Chinese media berichten verder ook over 3 andere opmerkelijke projecten die "in de maak zouden zijn". Zo wil China twee routes door Europa aanleggen: de ene verbindt China met Londen via Parijs, Berlijn en Moskou en de andere verbindt China met Duitsland via Turkije en Iran. Als laatste liggen er plannen op tafel voor een Aziatische lijn die China via Vietnam, Cambodja, Thailand en Maleisië met Singapore verbindt.