Amerika helpt Nigeria in zoektocht naar meisjes

Een team van Amerikaanse experts is aangekomen in Nigeria om de overheid bij te staan in de zoektocht naar de 200 schoolmeisjes die vorige maand ontvoerd werden door de radicaal-islamistische rebellenbeweging Boko Haram.

De meisjes werden bijna een maand geleden ontvoerd uit hun school in Chibok, in de noordoostelijke deelstaat Borno. Daders zijn militanten van de radicale Boko Haram-beweging, die in Nigeria een strikte islamstaat wil invoeren. Het is nog onduidelijk waar precies de meisjes worden vastgehouden, vermoedelijk in de dicht beboste gebieden die zich uitstrekken van Chibok tot aan de grens met het nabijgelegen Kameroen.

De laatste dagen krijgt de zaak internationaal steeds meer media-aandacht, niet het minst door de campagne #BringBackOurGirls". Heel wat prominenten en bekenden, onder wie de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama en het Pakistaanse meisje Malala, scharen zich achter de eis om de meisjes snel op te sporen en te bevrijden.

Eerder van de week hadden Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hun hulp aangeboden aan de Nigeriaanse overheid. Een team van Amerikaanse experts is vanmiddag aangekomen in het land. Het gaat om een multidisciplinair team, bestaande uit allerlei militair personeel en ordehandhavers, dat met de Nigeriaanse autoriteiten zal samenwerken.

"Ons team zal met de overheid alles op alles zetten om deze meisjes terug bij hun familie en hun gemeenschap te brengen", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. "We gaan ook al het mogelijke doen om de strijd aan te binden met Boko Haram." President Barack Obama had woensdag de hoop uitgedrukt dat de kidnapping van de meisjes de ogen van de internationale gemeenschap zou openen voor de situatie in Nigeria.

"Hopelijk is nu een keerpunt bereikt in de strijd tegen de islamitische opstandelingen van Boko Haram", heeft ook president Goodluck Jonathan al laten weten. "Die ontvoering moet het begin van het einde zijn van de terreur in Nigeria." De overheid krijgt het verwijt van de bevolking dat ze tot nu toe te weinig gedaan heeft om de meisjes vrij te krijgen.

Sinds 2009 zaait Boko Haram terreur en verderf in Nigeria, vooral in het noordoosten van het land. De rebellen zijn verantwoordelijk voor tal van aanvallen en aanslagen op niet-islamitische doelwitten zoals christelijke kerken en scholen en hebben ook heel wat ontvoeringen op hun naam staan.

2014 Getty Images

Meer over de campagne Bring Back Our Girls