ANC verwachte overwinnaar verkiezingen Zuid-Afrika

Met bijna alle stemmen geteld in Zuid-Afrika, is regeringspartij ANC de verwachte overwinnaar van de parlementsverkiezingen. De partij van president Jacob Zuma haalt 62,5 procent van de 17 miljoen stemmen. Zuma blijft op die manier zeker aan de macht.

Het ANC haalt wel bijna 3 procent minder dan 5 jaar geleden. De oppositiepartij Democratische Alliantie gaat er sterk op vooruit, van 16 naar 22 procent. Partijleider Helen Zille wint ook afgetekend in haar thuisstad Kaapstad en omstreken. En verrassend, de economic Freedom Fighters, de partij van de jonge dissident Julius Malema sleept meteen meer dan 1 miljoen stemmen in de wacht, of 5 procent van het totaal.

De opkomst lag op 73 procent en meer dan 25 miljoen Zuid-Afrikanen, zowat de helft van de bevolking, had zich geregistreerd om te kunnen stemmen.

De kiescommissie heeft gezegd dat ze ten vroegste op zaterdag de definitieve resultaten zal meedelen, om voldoende tijd te hebben om alle klachten te behandelen.