Berlusconi verzorgt patiënten met dementie

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die onlangs veroordeeld werd voor belastingfraude, is vanmorgen begonnen aan zijn taakstraf. Hij moet gemeenschapsdienst vervullen in een bejaardentehuis in Cesare Boscone. Onder grote mediabelangstelling begon Berlusconi aan zijn eerste dag.
Olivier MORIN

Honderden journalisten hadden postgevat aan het bejaardentehuis in de buurt van Milaan waar Berlusconi zijn straf moet uitvoeren. Hij baande zich zonder veel boe of ba snel een weg naar binnen. In het rusthuis moet Berlusconi minstens een keer per week vier uur lang mensen verplegen die leiden aan dementie of de ziekte van Alzheimer.

Massimo Restelli, de directeur van de instelling in Cesare Boscone, heeft eerder deze maand al aan de Italiaanse krant La Repubblica gezegd dat Berlusconi geleidelijk aan geïntroduceerd wordt bij de bewoners, zodat ze aan elkaar kunnen wennen. "We beginnen klein, om geen fouten te maken, daarna zou hij allerlei soorten taken kunnen doen. Hij kan bijvoorbeeld helpen bij maaltijden. Dat kan lastig zijn, omdat je soms de patiënt eraan moet herinneren dat hij aan het eten is."

Berlusconi zal elke keer begeleid worden door een geneeskundige die gespecialiseerd is in dementie en alzheimer. De ex-premier zou zich naar verluidt zelf op voorhand ook hebben voorbereid op zijn taakstraf, door zich in te lezen over de ziekte. "We zullen zien of de aanwezigheid van Berlusconi een bepaald soort band creëert, of hij een referentiepunt is voor iemand", aldus Restelli.

De directeur heeft wel een waarschuwing klaar voor Berlusconi, die niet verlegen zit om flamboyante uitspattingen. "Ouderenzorg is een ernstige zaak. Hier is geen tijd om te zingen, grappen te maken of campagne te voeren. Hij zal behandeld worden zoals elke andere medewerker van het verzorgingstehuis." De directeur heeft naar eigen zeggen hierover met de ex-premier gepraat, en die zou de boodschap begrepen hebben.

Berlusconi werd vorig jaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens fiscale fraude, maar wegens zijn hoge leeftijd (hij is 77 jaar), moet hij niet achter de tralies. Hij verkoos een taakstraf boven huisarrest.