Britse homokoppels mogen wapenschilden samensmelten

In Groot-Brittannië mogen homokoppels voortaan hun eigen wapenschilden combineren. Volgens het Britse College van Wapenschilden een logische gevolg van het homohuwelijk dat in Engeland en Wales wettelijk is toegestaan. Tot nu mochten enkel heterokoppels hun eigen wapenschilden samenstellen.

Het College van Wapenschilden waakt al sinds de Middeleeuwen over de wapenschilden in Groot-Brittannië. Nu het homohuwelijk in Engeland en Wales wettelijk is toegestaan, vindt het college dat de regels over de aanpassing van de schilden na een huwelijk aangepast dringend een update nodig hebben.

Volgens de aloude traditie bij de Britse adel worden de wapenschilden van twee partners bij een huwelijk verticaal gehalveerd en samengevoegd tot een nieuw familieschild. Tot nu kon dat dus enkel bij het huwelijk van een heterokoppel.

"In Groot-Brittannië heeft  nog maar een klein deel van de bevolking een wapenschild", aldus het college. Britten die er één willen moeten daarvoor zo'n 6.500 euro ophoesten voor de aanvraag en het ontwerp.