De Europese Liberalen met Verhofstadt aan het stuur

De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa is met 85 leden de op twee na grootste fractie van het Europees Parlement. Guy Verhofstadt is sinds 2009 fractievoorzitter, nadat hij met de Europese parlementsverkiezingen van 2009 het hoogste aantal voorkeursstemmen behaalde.

ALDE is grotendeels een liberale fractie, waarin de MR en Open VLD België vertegenwoordigen.

Er is een grote interne heterogeniteit in de liberale strekking: zo discussiëren de Britse Liberal Democrats Party en de Nederlandse D66, die over het algemeen worden beschouwd als sociaal-liberalen, met de Nederlandse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, die dan weer de conservatieve economisch-liberale kant uitgaan. In deze fractie zijn er dus twee Nederlandse partijen die nationaal de degens kruisen, maar hier moeten samenwerken. Open VLD kan dan weer als een progressieve liberale partij worden beschouwd.

De algemene stemloyaliteit, dus de mate waarin nationale partijen de partijlijn van de Europese fractie volgen, is in de ALDE vrij groot: volgens VoteWatch varieert de stemloyaliteit in de periode 2009-2014 van 99,33% van Belgische partijen naar 72,44% van Oostenrijkse partijen.

Er zitten drie Vlaamse parlementsleden in de ALDE: Guy Verhofstadt, Annemie Neyts-Uyttebroeck en Philippe De Backer. De verwachting voor de verkiezingen is dat zowat alle liberale nationale partijen zetels zullen moeten afstaan.