Dertig procent meer mensen zonder papieren gedwongen teruggestuurd

Het aantal mensen zonder papieren dat gedwongen naar hun land wordt teruggestuurd, is met 30 procent toegenomen. Vorig jaar ging het om bijna 3.200 repatriëringen. De politie op luchthavens en in havens stuurde in dezelfde periode bijna de helft minder reizigers terug die zonder geldige papieren ons land probeerden binnen te raken.

Vorig jaar werden 3.167 mensen zonder papieren gedwongen teruggestuurd (tegenover 4.707 mensen die vrijwillig vertrokken). In 2012 ging het nog om 2.638 gedwongen repatriëringen en in 2011 om 2.420. Volgens staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open VLD) komt dat vooral omdat de betrokken diensten nu efficiënter werken

De politie op luchthavens en in havens stuurde in dezelfde periode bijna de helft (zo'n 44 procent) minder reizigers terug die zonder geldige papieren ons land probeerden binnen te raken. Volgens de staatssecretaris heeft dat dan weer te maken met de verschillende ontradingscampagnes. "Bovendien helpen ook luchtvaartmaatschappijen nu verplicht mee", stelt De Block.