Duizenden regeringstegenstanders op straat in Bangkok

Duizenden tegenstanders van de Thaise regering zijn vrijdagochtend in de hoofdstad Bangkok op straat gekomen. De manifestanten, die richting de regeringszetel, het parlement en verschillende televisiezenders trekken, willen de interim-regering met blokkades op de knieën dwingen.

Oppositieleider Suthep Thaugsuban riep zijn aanhangers op tv-zenders te belagen en de uitzending van nieuws uit regeringskringen tegen te gaan. "Het wordt tijd dat we het land opnieuw veroveren", aldus Suthep, die sinds november de massale burgerprotesten leidt. De oppositie wil een "overheid van het volk" aan de macht brengen.

Het hooggerechtshof heeft eerste minister Yingluck Shinawatra, die ervan beschuldigd wordt met haar familieclan het land uit te buiten, woensdag uit haar ambt ontzet. Ze werd donderdag door de anticorruptiecommissie bovendien aangeklaagd wegens een omstreden subsidieprogramma voor rijstboeren. Een interim-regering, met daarin twintig ministers uit de regering van Yingluck, blijft echter aan de macht. De manifestanten willen daar een stokje voor steken en hopen te kunnen gebruikmaken van de zwakke positie van die interim-regering.