ESA wil meewerken aan Russische maanbasis

De Russen willen tegen 2030 een bemande basis op de maan hebben. Volgens Russische kranten willen en krijgen ze daarbij de hulp van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Wel moet de ESA nog op zoek naar budgetten voor de dure missie.
AP2014
De maan naast de Smolny-kathedraal in Sint-Petersburg.

De Nederlander Philippe Schoonejans werkt bij de ESA en is gespecialiseerd in bemande ruimtevaart. Hij heeft het nieuws bevestigd aan de NOS. "Europa werkt intensief samen met de Russen. We zijn al twee jaar met hen in gesprek over de inhoud van het maanprogramma en over wat de bijdrage van de ESA daaraan kan zijn", vertelde Schoonejans aan het NOS Radio 1 Journaal.

De ESA zal bijvoorbeeld software gaan ontwikkelen. "Daarmee kan de landing op de maan worden uitgevoerd. De Russen kunnen zien waar ze kunnen landen en hoe dat moet. Ook gaat de ESA onderdelen leveren die de Russen nodig hebben. "Bijvoorbeeld een boor om mee naar wetenschappelijke samples te boren", zo zei Schoonejans.

Dure maanbasis

Het moeilijkste onderdeel van het Russische programma is het maken van de maanbasis. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de Russen daar gaan leven en dat is lastig te realiseren. "Het is bijvoorbeeld onmogelijk om voortdurend water naar de maan te vliegen. Dat is heel erg zwaar", zegt Schoonejans. "Daarom gaan we op de maan op zoek naar ijs, om daar water van te maken."

Dat alles is echter bijzonder duur. De ESA zal het plan eind dit jaar voorleggen tijdens een conferentie van de Europese ministers die bevoegd zijn voor de ruimtevaart. "Die moeten beslissen over de budgetten", zegt Schoonejans. "Er is wel wat voor nodig om te bereiken wat we willen. Zonder budget geen programma."