Europese christendemocraten groot geworden dankzij Martens

De EVP groepeert de christendemocratische nationale partijen en vormt met 274 leden de grootste fractie. Tot november 2013 was wijlen Wilfried Martens fractievoorzitter, maar hij gaf die taak door aan Joseph Daul, eveneens voorzitter van de politieke partij EVP.

Onder Wilfried Martens groeide de EVP uit tot de grootste fractie. Daarbij werd in de jaren ‘90 volgens sommigen enkele bedenkelijke keuzes gemaakt door de voorzitter door enkele partijen aan te trekken die nogal twijfelachtige democratische principes hebben. Het zorgt voor een breuk met ex-Commissievoorzitter Prodi. Er wordt verwacht dat ze het komende verkiezingen veel slechter zullen doen.

In 2009, na de parlementsverkiezingen, scheurde zich een eurosceptische fractie af van de EVP: de Europese Conservatieven en Hervormers. Sindsdien is de interne homogeniteit enkel toegenomen. Toch vallen enkele partijen nog steeds op in dit centrumrechtse bastion: de Spaanse Partido Popular en het Italiaanse Il Popolo della Liberta, het voormalige Forza Italia van Silvio Berlusconi zijn zo’n voorbeelden.

De trend dat Europese fracties een allegaartje van partijen zijn, is ook hier het geval: landen die elkaar nationaal bekampen, moeten nu samen in zee gaan. Zo is de Partido Popular in Spanje momenteel deel van de regering, en zit de Unió Democràtica de Catalunya in de Spaanse oppositie.

Er zijn drie Vlaamse CD&V-leden voor de EVP in het Parlement: Marianne Thyssen, Jean-Luc Dehaene en Ivo Belet.