Europese Groenen/EVA: Groen tegen of met N-VA?

Met 58 leden in het Europees Parlement is deze fractie de vierde grootste. Dat is een groot verschil met nationale groene partijen, die het dikwijls merkelijk minder goed doen.

Deze alliantie is de vreemdste eend in de bijt, althans als het aankomt op verschillen in partijprogramma’s. De alliantie bestaat uit groenen en gematigde regionale organisaties. Op Belgisch niveau komt dit dus neer op de aanwezigheid van Groen en N-VA. Hoewel zij federaal beide in de oppositie zitten, valt het toch op dat deze partijen het lidmaatschap van deze fractie delen. De samenkomst van beide partijen (de Europese Groenen en de Europese Vrije Alliantie) in een fractie was dan ook een pragmatische oplossing om meer te zeggen te hebben in parlementaire commissies. De meeste regionale organisaties hadden tot en met 2009 een links karakter. Met de komst van N-VA kwam hier verandering in, en Groen en Ecolo zijn dan ook van mening dat de plaats van N-VA na de verkiezingen moet overwogen worden.

Daarnaast valt ook de Zweedse piratenpartij op als deel van deze fractie. Zij streven onder andere naar een hervorming van het auteursrecht. In 2009 slaagden ze erin om zeven procent van de Zweedse stemmen voor zich te winnen, en volgens sommigen zouden ze opnieuw een groot aantal stemmen kunnen bereiken.

De fractie wordt geleid door de Duitse Daniel Cohn-Bendit en Rebecca Harms. Voor Vlaanderen bezetten Bart Staes van Groen en Marc Demesmaeker voor N-VA een stoeltje in deze fractie.