Europese socialisten: progressief met een conservatief kantje

De sociaaldemocratische fractie vormt met 194 parlementsleden de op één na grootste fractie in het Europees Parlement. De voorzitter van de sociaaldemocratische fractie is de Oostenrijker Hannes Swoboda. Hij volgde huidig Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz op.

Lange tijd was de PES (Party of European Socialists, diens voormalige naam) de grootste, maar zij werd in 1999 van de troon gestoten door de opkomende EVP wanneer zij versterkt werden door Spaanse en Italiaanse populistische partijen.

Het buitenbeentje in deze partij is het Britse Labour: vastelands-socialisme heeft zich ontwikkeld met een voorkeur naar het Europese niveau, terwijl dat bij Labour niet het geval is. Vaak wordt het Britse Labour als conservatief en eurosceptisch aanzien, terwijl de andere partijen in deze fractie eerder progressief gepercipieerd worden.

Voor deze verkiezingen wordt verwacht dat zij de grootste fractie in het Parlement zullen worden. Zij zullen waarschijnlijk ook de volgende Commissievoorzitter aanleveren.

Voor Vlaanderen zit sp.a in deze fractie. Dit zijn Kathleen Van Brempt en Saïd El Khadraoui.