Groen tweede partij voor studenten KUL

Als de studenten van de KU Leuven het in mei voor het zeggen hadden, is Groen de tweede partij op alle niveaus in ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leuvense studentenblad Veto in samenwerking met professor Marc Hooghe.

Het Leuvense studentenblad Veto bevroeg ongeveer 7000 studenten naar hun politieke voorkeur. Daarbij werd een onderverdeling gemaakt tussen de drie niveaus waarvoor eind deze maand verkiezingen worden gehouden.

De partij die federaal en Vlaams het meest de voorkeur van de studenten wegdraagt, is geen verrassing: N-VA kan ongeveer een kwart van de studenten overtuigen. Voor het Europese niveau is die eer voor Open VLD weggelegd met ook ongeveer een kwart. Dit kan verklaard worden door het zogenaamde "Verhofstadt-effect".

Wat wél opvallend is, is dat Groen op elk bestuursniveau op de tweede plaats staat. Ze slagen er telkens in om meer dan een vijfde van de studenten te overtuigen. Die stemmen snoepen ze meer dan waarschijnlijk af van SP.A. Zij slagen er niet in om de Leuvense student te overtuigen met amper 8 procent op elk bestuursniveau.

Voorzitter Bruno Tobback zei daarover in "Terzake": "Het is al jaren zo dat Groen beter scoort dan SP.A aan universiteiten. Ik ben al blij dat ze links zijn."

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke studenten

De bevraging peilde ook nog naar wie de studenten als geschikte premier zien. Algemeen vindt een vijfde dat Kris Peeters dat moet doen, gevolgd door Bart De Wever en Maggie De Block. De mannelijke studenten twijfelen nog tussen Peeters en De Wever, die aan elkaar gewaagd zijn. Voor de vrouwelijke studenten gaat de strijd dan weer tussen Peeters en De Block.

lees ook