Koppel veehouders veroordeeld voor dierenverwaarlozing

Een koppel veehouders uit Heikruis is veroordeeld voor dierenverwaarlozing. Bij het koppel werden ernstig zieke dieren aangetroffen en de dieren leefden ook in vieze omstandigheden. De veehouders moeten nu elk een boete van 30.000 euro betalen. Het koppel werd 2 jaar geleden al eens veroordeeld omdat ze hun koeien en schapen niet goed verzorgden.
(Archieffoto)

In zijn uitspraak gaf de rechter een beeld van hoe de dieren bij het koppel leefden. "Het graan was bevuild door uitwerpselen en andere vuiligheid. Verder werd vastgesteld dat de dieren vooral in hun eigen mest stonden. Op de weide achter de stal werd vastgesteld dat er tussen de rommel 2 heel magere koeien liepen met erge pootproblemen waardoor ze zeer moeilijk konden stappen. In totaal werden ook 8 kadavers van schapen opgemerkt," aldus rechter Guy van der Kelen.

De man en vrouw kregen 2 jaar geleden een verbod om nog vee te houden, maar zetten hun bedrijf voort op naam van de bejaarde moeder van de vrouw. De rechter heeft hen nu opnieuw verboden om nog dieren te houden, anders moeten ze een dwangsom van 250 euro per dag betalen. Het koppel was niet aanwezig op de zitting.