Kopstukken conflict Zuid-Soedan gaan met elkaar praten

Vijf maanden na het begin van het gewelddadige conflict in Zuid-Soedan gaan president Salva Kiir en zijn tegenstander Riek Machar voor het eerst rechtstreeks met elkaar praten. De vredesgesprekken vinden plaats in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

In Addis Abeba proberen delegaties van beide kampen al maandenlang tevergeefs een oplossing te vinden voor het geweld in Zuid-Soedan. Enkele dagen geleden hebben Kiir en Machar ingestemd met een ontmoeting.

Riek Machar is gisteravond in Addis Abeba aangekomen, Salva Kiir is vanmorgen vertrokken uit Zuid-Soedan. Wellicht saat hun ontmoeting vandaag nog niet op het programma.

Het overleg werd bemiddeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, maar erg veel hoop op een goede afloop is er niet.

Het conflict in Zuid-Soedan spruit voort uit de machtsstrijd tussen president Kiir en zijn gewezen vicepresident Riek Machar, die in juli werd afgezet. In december vorig jaar barstten er gevechten los tussen de bevolkingsgroepen waar de twee politici deel van uitmaken: de Nuer (Machar) en de Dinka (Kiir). Op 23 januari ondertekenden beide partijen al eens een staakt-het-vuren, maar dat verdrag werd vrijwel meteen geschonden.

Het geweld in Zuid-Soedan heeft al duizenden doden geëist en zeker een miljoen mensen op de vlucht gedreven. Er wordt gevreesd voor een humanitaire catastrofe in het land dat in 2011 onafhankelijk is geworden.