Limburgse grensgemeenten vragen extra middelen in strijd tegen drugs

In de strijd tegen drugs en wietplantages hebben de Limburgse grensgemeenten aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) te kennen gegeven dat er dringend nood is aan extra middelen en maatregelen. Nu Nederlandse coffeeshops geen wiet meer aan buitenlanders mogen verkopen, zetten wiettelers steeds vaker plantages op in België.

De burgemeesters zijn vragende partij om moderne technieken in te zetten zoals helikopters met warmtecamera's en drones om wietplantages op te sporen. Maar er zijn ook goedkopere manieren zoals een betere samenwerking met elektriciteitsleveranciers. De leveranciers kunnen dan aangeven wanneer er ergens verdacht veel elektriciteit verbruikt wordt.

Bedoeling is ook om de burgemeesters meer slagkracht te geven. Daarom zal minister Turtelboom nog een wetsontwerp voorbereiden, zodat gemeentebesturen meer mogelijkheden krijgen om bijvoorbeeld een moraliteitsonderzoek te voeren naar een mogelijke huurder. Verhuurders zouden zo beter geïnformeerd zijn en kunnen dan beslissen of de kandidaat-huurder te vertrouwen is. Nu gebeurt het immers vaak dat huurpanden zonder medeweten van de verhuurder tot illegale wietplantages omgebouwd worden.

Turtelboom wil ook bekijken hoe er beter kan samengewerkt worden met buurlanden Nederland en Duitsland, onder andere op het vlak van informatie-uitwisseling over verdachten.