Londense taxichauffeurs plannen acties tegen taxidienst Uber

Na de taxichauffeurs in Brussel en Berlijn, hebben nu ook de Londense taxichauffeurs hun ongenoegen geuit over de Amerikaanse taxidienst Uber in hun stad. Ze hebben de overheidsinstantie "Transport for London" gevraagd om in te grijpen, maar die weigert dat. De chauffeurs plannen nu acties om hun eisen af te dwingen.
(Archieffoto)

Uber is al sinds juni 2012 actief in de Britse hoofdstad. De dienst werkt niet met eigen chauffeurs, maar met particuliere automobilisten die via een app in contact komen met klanten. Uber beschouwt dat als een manier van autodelen, maar de vereniging van de Londense taxichauffeurs is van mening dat Uber de wet schendt door privévoertuigen uit te rusten met taximeters.

The Licensed Taxi Drivers Association vroeg aan Transport for London, de overheidsinstantie die bevoegd is voor de mobiliteit in Londen, om in te grijpen. Maar die stelt dat de activiteiten van Uber niet illegaal zijn. "Dat Transport for London de wet niet wil afdwingen, is gevaarlijk voor de Londenaars", reageert Steve McNamara, de algemeen secretaris van de taxibond.

De wereldberoemde Londense "black-cab drivers" willen hun eisen nu kracht bijzetten en plannen een actie in het stadscentrum begin juni. "Ik voorzie dat de demonstratie tegen Uber vele duizenden taxichauffeurs zal lokken en dat het zal leiden tot grote verkeerschaos in Londen", zegt McNamara. De Londense transportorganisatie laat weten dat ze voorlopig geen bewijs hebben dat Uber de wet breekt, maar dat het onderzoek tegen de Amerikaanse taxidienst nog steeds aan de gang is.

Eerder hebben ook Brusselse taxichauffeurs hun beklag gedaan over Uber. De Brusselse rechtbank van koophandel heeft de Amerikaanse taxidienst verboden om nog actief te zijn in het gewest.