Navid Sharifi bereidt terugkeer naar België voor

De jonge Afghaanse loodgieter Navid Sharifi die eind vorig jaar ons land werd uitgewezen, bereidt zijn terugkeer naar België voor. Dat meldt "VTM Nieuws". Sharifi woont momenteel in Polen en is daar met zijn Poolse vriendin getrouwd. Hij wil graag terug in België komen wonen en werken.

Op 1 oktober vorig jaar werd Navid Sharifi op het vliegtuig richting Afghanistan gezet nadat alle mogelijke procedures om in ons land te mogen blijven waren uitgeput. Nochtans woonde de jonge loodgieter op dat moment al zo'n 5 jaar in België en had hij vast werk. De zaak deed flink wat stof opwaaien, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) hield voet bij stuk en weigerde tussenbeide te komen en een uitzondering toe te staan.

"VTM Nieuws" meldt nu dat Sharifi sinds een maand in Polen woont waar hij met zijn Poolse vriendin is getrouwd. "Hij heeft een paspoort bekomen van de Afghaanse autoriteiten en op de Poolse ambassade in Kaboel heeft hij een visum aangevraagd en gekregen", meldt zijn advocaat Pieter-Jan Staelens. "Het motief voor dat visum was om met zijn vriendin te kunnen trouwen. Dat is inmiddels gebeurd en mijn cliënt verblijft momenteel op volstrekt legale wijze met een paspoort in Polen."

Hoe het komt dat Polen hem een visum heeft gegeven, is vooralsnog onduidelijk. In principe mocht Sharifi de Schengenzone drie jaar lang niet binnen.

Volgens Staelens wil Sharifi zo snel mogelijk naar België terugkeren. Hij zou evenwel beseffen dat dit niet mogelijk is zolang De Block staatssecretaris voor Asiel en Migratie is omdat zij geen economische migratie toestaat.