Openbaar Ministerie vraagt dan toch geen doorverwijzing Remue

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de raadkamer van Luik de buitenvervolgingstelling van Alain Remue van de Cel Vermiste Personen en zijn adjudant gevraagd voor de dood van een duiker. Nochtans had het OM eerder om zijn doorverwijzing gevraagd, maar het komt daar nu op terug. Voor drie mensen van de Civiele Bescherming wordt wel de doorverwijzing gevraagd.

Remue werd eind april aangeklaagd voor de dood van een collega-duiker in januari 2011. Bij een zoektocht naar twee vermiste meisjes in de Maas zette Remue ook een duiker in, die daarbij om het leven kwam. De Luikse arbeidsauditeur vond dat Remue zich samen met een adjudant en drie medewerkers van de Civiele Bescherming voor de rechter moest verantwoorden omdat hij onverantwoorde risico's zou hebben genomen.

Vandaag kwam de zaak voor de raadkamer. Voor de aanvang beklemtoonde Remue dat hij zichzelf niet verantwoordelijk acht voor de dood van de duiker. "De man was een vriend. Hij denkt in de eerste plaats aan de familie van de overleden duiker", klonk het bij zijn advocaat.

Tijdens de zitting voor de raadkamer kwam het Openbaar Ministerie nu terug op zijn beslissing om de doorverwijzing te vragen voor Remue en de adjudant omdat er hen geen fouten aangewreven kunnen worden. Voor drie mensen van de Civiele Bescherming wordt wel nog de doorverwijzing gevraagd. Die beslissing valt op 6 juni.