Premie van 445.000 euro voor Duitse begraafplaatsen WO I

Voor de renovatie en het onderhoud van de Duitse militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog kent de Vlaamse regering, op voorstel van Onroerend Erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA), een premie toe van 445.000 euro. Het geld zal verdeeld worden onder de begraafplaatsen van Langemark-Poelkappele, Vladslo en Menen.
BELGA/VERGULT

De Duitse militaire begraafplaats in Langemark-Poelkapelle krijgt voor 211.000 euro aan restauratiepremies. Met deze premie zal zowel het exterieur als het interieur van het inkomgebouw gerestaureerd worden. Verder zal er een algemene restauratie van het kerkhof gebeuren.

Er gaat ook zo'n 150.000 euro naar Vladslo. Het gaat hier om vergelijkbare restauraties. Er komt onder meer een natuurstenen verharding rond de beeldengroep "Treurend ouderpaar" van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz, en de begraafplaats zal ook toegankelijker gemaakt worden voor personen met een handicap. Daarnaast worden ook nog 84.000 euro aan restauratiepremies toegekend, voor het behoud van het vorm en het zicht van het kerkhof en het vrijwaren van begroeiing van paden en grafstenen.

De premie wordt toegekend aan uitbater Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Zelf staat de Duitse instantie nog in voor 20 procent van de onderhoudswerken, en 50 procent van de restauratiewerken, al krijgen ze hier nog 10 procent extra op de algemene kosten, verduidelijkt het kabinet van minister Bourgeois.