Schoonmaker vindt 68.000 euro in wc-pot

Eerlijk duurt het langst, luidt het spreekwoord. De Nieuw-Zeelandse schoonmaker Chamindu Perera plukt nu de vruchten van zijn eerlijkheid. Enkele jaren terug vond hij ongeveer 100.000 Australische dollars in een toiletpot en van de rechter mag hij het meeste geld nu houden.

Het verhaal klinkt bijna te goed om waar te zijn. De Nieuw-Zeelandse student Chamindu Perera werkte enkele jaren geleden als schoonmaker in Australië. Tijdens een van zijn kuisshifts vond hij een grote som geld in een toiletpot. "Ik dacht eerst dat iemand met mij aan het lachen was, maar toen ik het geld in mijn handen nam, bleek het om echt geld te gaan", zegt hij aan de The New Zealand Herald.

De goudeerlijke Amarsinghe belde daarop onmiddellijk de politie en deed aangifte van zijn vondst. "Ik dacht, dit is mijn geld niet. Ik kan toch moeilijk iemand anders zijn geld meenemen", zegt hij. Al geeft hij wel toe dat hij ook wel een beetje bang was. "Stel dat iemand het hier tijdelijk verstopt heeft, het niet terugvindt en dan achter mij aan gaat."

De politie kwam - samen met een loodgieter - langs en haalde nog eens tienduizenden dollars uit de riolering. In het totaal ging het over zo'n 100.000 Australische dollars (omgerekend zo'n 68.000 euro). De rechtbank heeft nu geoordeeld dat het geld dat hij zelf gevonden heeft - ruwweg zo'n 55.000 euro - mag houden. Het geld dat nog in de riolering zat, gaat naar de staat.

"Er is geen enkele reden waarom eerlijkheid niet mag worden beloond", klinkt het bij de politie. "We hebben het hier over een student die moeite heeft om rond te komen en zelfs niet eens overwogen heeft om het geld te stelen."

lees ook