Sneltest moet aantal slaapziektegevallen in Congo doen dalen

Europese en Afrikaanse wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld tegen de slaapziekte, die veel gemakkelijker en sneller in gebruik is dan de eerdere. Sinds deze week mag de test in Congo worden gebruikt, het land waar de ziekte het meest voorkomt.
BELGA/DIRKX

Slaapziekte, ofwel humane Afrikaanse trypanosomiasis, eist in Centraal- en West-Afrika jaarlijks circa 10.000 levens. Dat aantal is door screenings- en behandelingsprogramma's al gedaald tegenover het einde van de 20ste eeuw, toen er nog sprake was van een epidemie. "Inspanningen om de ziekte onder controle te houden, mogen nu niet verminderd worden, omdat de ziekte dan onvermijdelijk weer zou oplaaien", klinkt het in een persbericht van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Cruciaal voor de bestrijding van de ziekte zijn eenvoudige hulpmiddelen voor de eerstelijnszorg om de diagnose te stellen en individuele patiënten te behandelen. In het verleden moesten medici zich behelpen met de zogenoemde CATT-test. Die kan enkel groepen van mensen screenen, wat door het relatief lage aantal gevallen in een groep niet goedkoop is. Ook moet de test koel bewaard worden, waardoor inzet in eerstelijnszorgcentra niet mogelijk is.

Binnen het onderzoeksconsortium NIDIA werkten onder meer Antwerpse onderzoekers en het biotechbedrijf Coris BioConcept uit Gembloux mee aan de ontwikkeling van de HAT Sero-K-set-test. Die kan binnen het kwartier en per patiënt, "met een adequate nauwkeurigheid", zeggen of de persoon getroffen is. Dat blijkt uit een evaluatiestudie, waarvan de resultaten vandaag werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Global Health. De test kreeg eerder deze week een markttoelating binnen de Democratische Republiek Congo.