Twee brandweermannen sterven bij redding zwaan in Tilff

Twee duikers van de Luikse brandweer zijn vrijdag om het leven gekomen nadat ze in de problemen waren gekomen bij het redden van een zwaan op de Ourthe in Tilff in Luik. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH)

Nadat de brandweer van Luik eerder vrijdagavond het overlijden van één duiker had bevestigd, maakte het kabinet-Milquet bekend dat 's avonds laat nog een tweede duiker is overleden. De minister betuigt in een mededeling haar medeleven aan naasten en collega's.

De brandweer van Luik werd vrijdagnamiddag opgeroepen om een zwaan te gaan redden op honderd meter stroomafwaarts van de brug van Tilff. Op die plaats zijn er sterke stromingen, maar onderzoek zal nog moeten uitwijzen wat er precies is misgelopen. De twee maakten deel uit van de duikersbrigade van de brandweer.

De hulpdiensten waren relatief snel ter plaatse om de twee slachtoffers, die een hartstilstand kregen, te helpen. Ze werden met de helikopter naar het ziekenhuis in Luik gebracht. Een van de twee brandweermannen, een veertiger uit Luik, stierf na het transport. De tweede verkeerde toen in levensgevaar, maar is inmiddels ook overleden.

In de brandweerkazerne van Luik is een rouwkapel opgericht voor de twee brandweermannen en er wordt een rouwregister geopend.

Vogelbescherming betuigt medeleven

De vogelbescherming eert de twee overleden brandweermannen en betuigt haar innige deelneming aan de nabestaanden. "Vogelbescherming Vlaanderen heeft veel respect voor de brandweerlieden die hun eigen leven op het spel zetten om in nood verkerende (wilde) dieren te redden", klinkt het.

Het gebeurt wel vaker dat de vereniging en haar Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren een beroep moeten doen op de bijzondere diensten van de brandweer om dieren in nood te helpen.

"Dat gebeurt vooral wanneer de situatie waarin het dier verkeert, te gevaarlijk is om de klus zelf te klaren. In 2013 vingen de Vlaamse opvangcentra net geen 25.000 hulpbehoevende wilde dieren op, waaronder ongeveer 20.000 vogels en 5.000 zoogdieren."

Meest gelezen