Vakbonden willen "fatsoenlijke afspraken" voor personeel bij koopzondagen

De vakbonden LBC-NVK en BBTK blijven gekant tegen de Antwerpse zondagsopeningen zoals die momenteel gepland staan, zo laten ze weten in een persbericht. Beide vakbonden betreuren naar eigen zeggen immers dat het stadsbestuur de concrete plannen gisteren voorstelde zonder dat er afspraken gemaakt zijn met het winkelpersoneel. Indien er geen overkoepelend charter komt tussen stad, werkgevers en personeel dreigen ze met een actie aan de Meir op donderdag 19 juni.

Het stadsbestuur en verschillende handelsverenigingen bereikten gisteren een akkoord rond het organiseren van koopzondagen in de binnenstad op de eerste zondag van elke maand, vanaf september. Winkeliers worden niet verplicht om deel te nemen en mogen anderzijds ook op andere zondagen hun deuren openen, maar de focus komt dus op die ene zondag per maand te liggen. De stad zal dat evenement promoten met een mediacampagne richting voornamelijk buitenlandse toeristen.

LBC-NVK en BBTK vinden het niet kunnen dat het stadsbestuur zich afzijdig houdt op het vlak van de concrete uitwerking van de zondagsopeningen naar het winkelpersoneel toe. "We stellen vast dat het stadsbestuur de bekommernissen van de winkelbedienden gewoon naast zich neerlegt", stellen de vakbonden.

"Het neemt geen enkel initiatief om ervoor te zorgen dat er wordt onderhandeld over de loon- en arbeidsvoorwaarden van personeel dat op zondag moet werken." De vakbonden eisen onder meer "fatsoenlijke afspraken" over de betaling, compensaties en vrijwilligheid van het zondagswerk en over de uurroosters.