Vlaanderen keurt onderzoekscentrum voor industrie goed

Vlaanderen krijgt er een strategisch onderzoekscentrum bij. Naast Imec, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), iMinds en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) komt er nu een onderzoekscentrum bij om innovatieve technieken introduceren in de industrie. Bij het centrum zullen zo'n 300 onderzoekers aan de slag gaan.

De oprichting van het onderzoekscentrum was al aangekondigd in het Limburg-plan van de Vlaamse regering. Het was ook en vooral in Limburg (Ford Genk) dat de Vlaamse industrie zware klappen heeft gekregen. Het is dan ook geen toeval dat het hoofdkwartier van het nieuwe centrum in Lommel komt. Daarnaast komen er afdelingen in Diepenbeek, Leuven en bij de Vlaamse universiteiten.

Het nieuwe onderzoekscentrum zal de krachten bundelen van de bestaande onderzoekscentra Flanders Mechatronic Technology Center, Flanders' DRIVE en Flanders Synergy en zal samenwerken met onderzoeksgroepen van de vijf Vlaamse universiteiten. Het centrum zal onder meer onderzoek doen naar vernieuwende productietechnologieën en zal proberen om die vernieuwingen te vertalen naar concrete toepassingen voor kmo's.

Het nieuwe onderzoekscentrum krijgt 8,4 miljoen euro per jaar van de Vlaamse regering. Die financiering wordt aangevuld met eenmalige middelen uit het Limburgplan (3,5 miljoen euro), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (8 miljoen euro) en het interfederaal competiviteits- en werkgelegenheidspact (5 miljoen euro).

Sectorfederatie Agoria reageert tevreden op het nieuwe onderzoekscentrum. "Het nieuwe onderzoekscentrum moet de transformatie van de Vlaamse industrie ondersteunen en een aantrekkingspool worden voor nieuwe industriële activiteiten", stelt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.