Zeldzame reuzenbekhaai gevangen in Japan

In Japan is een zeldzame reuzenbekhaai gevangen. Over de hele wereld zijn nog maar 58 exemplaren geteld. De vangst van de Japanners werd inmiddels in het bijzijn van 1.000 toeschouwers gedissecteerd. Wat er nog van overblijft, valt te bezichtigen in het Marine Science Museum.

Het exemplaar dat Japanners op 790 meter zeediepte hebben gevangen, was een "klein" exemplaar. Het dier mat zo'n 4 meter, maar had wel al een gewicht van 680 kg. Toch is het in zijn soort klein te noemen, want reuzenbekhaaien zijn vaak veel groter, aangezien ze een bek kunnen hebben die tot vijf meter lang is. Hun bek is echter niet in proportie met de rest van hun lichaam, vandaar dat ze dus "reuzenbekhaaien" genoemd worden.

In hun grote bek zitten vooral veel kleine tandjes. De haaien voeden zich dan ook niet met grote prooien, maar wel met plankton en kwallen. Zo houden ze de oceaan proper. De dieren zijn echter wel heel zeldzaam, zo zijn er nog maar 58 exemplaren gespot. En nu telt de oceaan dus opnieuw een reuzenbekhaai minder, want het exemplaar dat gevangen werd, viel een openbare dissectie te beurt. Zo'n 1.000 toeschouwers woonden de dissectie bij, waarbij ze zelfs de ingewanden van het dier mochten aanraken. Wat er nog van het dier rest, wordt tentoongesteld in het Marine Science Museum.