Zes maanden lang geen executies meer in Oklahoma

In de Amerikaanse staat Oklahoma zullen gedurende zes maanden geen terechtstellingen meer worden uitgevoerd . Dat is beslist nadat een executie op 29 april helemaal uit de hand was gelopen. De executie van Charles Warner, veroordeeld voor de moord op een meisje van 11 maanden, is voorlopig uitgesteld tot 13 november.
AP2014
De executies van Lockett (links) en Warner waren op dezelfde dag gepland.

Aanvankelijk zou de doodstraf van Warner uitgevoerd worden op 29 april, twee uur na Clayton Lockett. De executie van die laatste liep echter helemaal mis. In zijn lichaam was een ader gescheurd waardoor de injecties met een pijnstiller, een spierverlammer en het dodelijk gif niet goed konden doordringen. Lockett lag zonder ophouden te beven en kronkelen van de pijn en overleed pas na 43 minuten aan een hartaanval. Normaal duurt de procedure een tiental minuten en is de veroordeelde bewusteloos na de eerste injectie.

Na de mislukte executie beval de Republikeinse gouverneur van Oklahoma, Mary Fallin, een onderzoek naar de mislukte executie en stelde ze de executie van Warner met twee weken uit. Zijn advocaten vroegen een uitstel met zes maanden en de minister van Justitie van Oklahoma liet weten daar geen bezwaar tegen te hebben. Daarop heeft het hof van beroep de datum voor de executie nu vastgelegd op 13 november.

De mislukte executie van Lockett lokte verontwaardigde reacties uit en de Amerikaanse president Barack Obama vroeg een onderzoek naar de uitvoering van de executies. "Wat daar gebeurd is, is erg verontrustend", zei hij. "De doodstraf is onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd, ook Lockett beging verschrikkelijke misdaden. Maar bij het uitvoeren van de doodstraf zijn er ernstige problemen" en "Amerikanen moeten zich een aantal moeilijke en diepgaande vragen stellen over deze kwestie".