Zuid-Soedanese rivalen bereiken voorlopig vredesakkoord

In Addis Abeba in Ethiopië hebben de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en zijn tegenstander Riek Machar een voorlopig vredesakkoord bereikt na een dag van gesprekken. Dat melden journalisten ter plaatse. Als het akkoord wordt gerespecteerd, komt mogelijk een einde aan een gewelddadig conflict dat nu al 5 maanden aansleept.
Salva Kiir.

Het voorlopige vredesakkoord is naast Kiir en Machar ook door de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn ondertekend. De Zuid-Soedanese president en zijn tegenstander "beloven dat alle vijandige activiteiten binnen de 24 uur zullen worden stopgezet". De twee hebben elkaar naar verluidt de hand geschud.

De vredesgesprekken waren pas vanmorgen van start gegaan. Het was de eerste keer dat Kiir en Machar elkaar persoonlijk ontmoetten sinds het geweld in Zuid-Soedan zo'n 5 maanden geleden losbarstte. Het conflict kwam er door een machtsstrijd tussen de twee bevolkingsgroepen waartoe Kiir en Machar respectievelijk behoren.

Als het vredesbestand standhoudt, zullen de twee een permanent vredesakkoord uitwerken. Volgens de BBC hebben zowel Kiir als Machar beloofd dat ze humanitaire hulp de regio zullen binnenlaten. Ze zouden ook een akkoord hebben gesloten over de vorming van een overgangsregering in de aanloop naar een nieuwe grondwet en verkiezingen.