"Aanwijzingen naar Rusland en Oekraïens dossier"

Minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) legt een verband tussen het hacken van het computernetwerk van Buitenlandse Zaken en de internationale crisis rond Oekraïne.

Enkele dagen geleden heeft de FOD Buitenlandse Zaken met de hulp van de militaire inlichtingendienst vastgesteld dat zijn computernetwerk gehackt was met een kwaadaardig virus. Dat virus was bedoeld om informatie en documenten over de Oekraïense crisis te kopiëren.

"Wij hebben veel aanwijzingen van de inlichtingendiensten van verschillende landen die wijzen naar Rusland en het Oekraïens dossier, maar tot nu toe heb ik daar geen bewijs van", zegt Reynders. "Daarom hebben we een onderzoek gevraagd."

"We hebben in normale tijden al te maken met veel aanvallen", aldus de minister, "en tijdens een zware internationale crisis in Oekraïne zoals nu is dat ook het geval, net zoals in andere landen".

Volgens Reynders is er sinds 2011 een zeer goede samenwerking tussen Defensie en Buitenlandse Zaken voor de bescherming van belangrijke documenten. "Je kan niet meer doen dan een bescherming proberen op te zetten en dan nadien te kijken waar de gaten zitten."

Premier Elio Di Rupo (PS) laat in een mededeling weten dat hij de zaak van zeer nabij volgt, samen met alle betrokken ministers en bevoegde diensten.

Het is niet de eerste keer dat er ingebroken wordt in de computers van de overheid. Zo werd Buitenlandse Zaken al eens eerder gehackt, maar ook Belgacom en de Wetstraat 16 hadden er al last van.