"Botsing met drone veel gevaarlijker dan inslag van vogel"

Een Amerikaans passagiersvliegtuig heeft boven de staat Florida maar net een botsing met een drone kunnen vermijden. Dat heeft een expert van de luchtverkeerscontrole FAA bekendgemaakt. Het incident dateert van 22 maart.

Jim Williams, directeur van de FAA-afdeling voor onbemande vliegtuigen, beschreef het incident tijdens een conferentie in San Francisco. Hij haalde het aan als voorbeeld om te waarschuwen voor de gevaren van onbemande vluchten.

Het incident deed zich voor in de omgeving van de luchthaven van Tallahassee in het noorden van Florida. Op 700 meter hoogte zag de piloot van een passagierstoestel van U.S. Airlines de drone van zo dichtbij dat hij ervan overtuigd was dat een botsing onvermijdelijk was. Volgens de piloot was de drone geschilderd in camouflagekleuren en leek hij op een schaalmodel van een F-4 Phantom, een Amerikaans jachtvliegtuig uit de jaren 60.

Na de landing werd vastgesteld dat het passagierstoestel geen schade had opgelopen. "Maar dat zal niet altijd zo zijn", waarschuwde Williams. Hij zei dat het risico zeer reëel is dat een kleine drone zou worden opgeslokt door de straalmotoren van een passagiersvliegtuig.

"Een botsing met een drone is veel gevaarlijker dan de inslag van een vogel. Stel je voor dat zo'n voorwerp uit metaal en plastic, uitgerust met een grote lithiumbatterij, terechtkomt in een van de hoogtechnologische turbines. Het resultaat kan rampzalig zijn."

Wie de drone bestuurde, is niet duidelijk. De FAA pleit ervoor om de veiligheidsvoorschriften te verscherpen. "Het is een hele uitdaging om drones in één van de drukste en meest complexe luchtruimen van de wereld te integreren", zei Williams.