"Echte hel" bij harde confrontaties in Marioepol

In de havenstad Marioepol, in het oosten van Oekraïne, zijn er gewelddadige confrontaties geweest tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten. De Belgische cameraman Daniël Demoustier belandde midden in het geweld en was een bevoorrechte getuige. "Naast mij is iemand doodgeschoten. Het was een echte hel", vertelde hij. Er zouden zeker 7 doden en 39 gewonden geteld zijn, sommige bronnen hebben het zelfs over 21 doden.

Cameraman Daniël Demoustier (kleine foto) kon beelden maken van de chaos en het geweld in Marioepol. Pro-Russische militanten probeerden naar verluidt om het hoofdkwartier van de politie in te nemen, waarop de regeringstroepen in actie kwamen. Volgens plaatselijke getuigen zouden de separatisten eerst het gebouw bezet hebben, met toestemming van de plaatselijke politie, waarna de regeringstroepen hen uit het gebouw kwamen verjagen.

Op de beelden zijn oprukkende Oekraïense troepen te zien en gepantserde wagens die barricades doorbreken. Er wordt ook in het rond geschoten. Het politiekantoor staat in lichterlaaie, her en der liggen lichamen op straat. "Er werd in het rond geschoten, het was heel onduidelijk wat er precies gebeurde", zei Demoustier. "Eén man die naast mij stond, is neergeschoten en dood neergevallen naast mij. Het was een echte hel."

Het ging om een van de grootste acties van het Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne sinds het uitbreken van het geweld. Later zouden de regeringstroepen zich opnieuw hebben teruggetrokken. Marioepol ligt aan de zee van Azov en is een industriële metropool met zo'n half miljoen inwoners.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei na een telefoontje met zijn Amerikaanse collega John Kerry gisteren dat "Moskou hoopte dat Washington kan samenwerken met Kiev om de militaire operaties van de Oekraïense regeringstroepen tegen de separatisten te beëindigen".