"Een boost voor de ontwikkeling van de Europese geest"

Het European Youth Event in Straatsburg is aan zijn tweede dag toe. De jonge Spanjaard Fernando de Vicente Gómez genoot van de eerste dag. Hij hoopt later aan de slag te kunnen gaan bij de Europese instellingen.

Fernando de Vicente Gómez is enthousiast over het evenement. "Ik wist vooraf niet goed wat te verwachten. Zou het een puur congres worden of stond er meer dan dat op het programma? Ik merk nu dat jongeren in een heel losse sfeer over hun dromen kunnen spreken. Zo woonde ik al een workshop over een Europees eenheidsleger bij. Een heel interessant thema dat in de context van een Oekraïense burgeroorlog plots erg actueel is."

De 20-jarige Madrileen studeert in eigen land voor vertaler-tolk. "Ik hoop dat die talenkennis mij later van pas zal komen. Werken voor de Europese instellingen zou natuurlijk fantastisch zijn, maar ik besef dat er veel gegadigden voor weinig jobs zijn."

Tijdens dit evenement probeert hij daarom een uitgebreid persoonlijk netwerk uit te bouwen. "Ik wil met studenten van over heel Europa in contact komen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn oor eens bij het Erasmus Student Network te luister gelegd. Het Erasmusproject biedt jongeren de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe inzichten te verwerven."

De Europese Unie hoeft voor Fernando evenwel niet verder uit te breiden. "Europese integratie is goed, maar heeft zijn limieten." Toch denkt hij dat het European Youth Event zijn bestaansrecht heeft. "Vijfduizend jongeren zijn hier nu in Straatsburg bijeen; ik schat dat ongeveer tweehonderd daarvan binnen afzienbare tijd in één of andere sector een belangrijke functie zullen hebben. Wanneer ze met een positief gevoel van dit evenement terugkeren, dan zal dat ongetwijfeld de ontwikkeling van een Europese geest een boost geven."

Meest gelezen