"Geen zin in een welles-nietesspel met de media"

Jan Jambon (N-VA) ontkent dat hij gezegd heeft dat mensen hun eigen woning moeten verkopen vooraleer ze aanspraak kunnen maken op een leefloon, zoals vandaag in Het Nieuwsblad staat. Dat deed hij op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie, samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Als ik die indruk gewekt heb, dan was dat fout en neem ik dat terug", klinkt het.

Het Nieuwsblad pakte vandaag uit met een interview tussen Jambon en Groen-voorzitter Wouter Van Besien. Volgens de krant zei Jambon dat werklozen die na drie jaar geen job vinden, eerst hun eigen middelen moeten aanspreken vooraleer ze recht krijgen op een leefloon. "Dat betekent dat ze in eerste instantie van de opbrengst van hun woning en van hun spaarboekje moeten leven", luidt het in de krant. De kop van het artikel werd "Eerst huis verkopen, dan pas leefloon".

Op Twitter kwamen er heel wat reacties op de uitspraak van Jambon, onder andere door politieke tegenstanders. Niet veel later kwam er een eerste reactie van Jambon, waarin hij het standpunt van de partij verduidelijkte.

"De eerste drie jaar dat iemand werkloos is, krijgt die een werkloosheidsvergoeding", klonk het. "Wij willen dat die opgetrokken wordt. Daarna valt de werkloze terug op een leefloon, dat volgens onze partij ook moet worden opgetrokken naar het Europese gemiddelde. Vooraleer dat dat leefloon zou worden uitgekeerd, moet er een middelentoets komen. Als daaruit dan bijvoorbeeld blijkt dat iemand drie à vier huizen heeft en kan leven van de huurinkomsten, dan moet die persoon geen leefloon krijgen."

"Interview nagelezen en goedgekeurd"

Wat Jambon in Het Nieuwsblad zei, ging naar eigen zeggen dus niet over het eerste huis. Of toch wel? De discussie over wat de politicus al dan niet zou hebben gezegd, ging voort op Twitter. "Interview volledig nagelezen en goedgekeurd door Jambon. Geen andere conclusie te trekken", tweette Liesbeth Van Impe, de hoofdredacteur van de krant. Iets later besliste Het Nieuwsblad om het volledige interview dat in de krant te lezen was, online te plaatsen.

Op een inderhaast bijeen geroepen persconferentie zei Jambon dat de titel van het artikel nergens in het artikel terug te vinden is. "We worden overstelpt door negatieve reacties en wij begrijpen die ook. Ze zouden ook terecht zijn, mochten wij dat voorstellen. Maar dat doen wij niet", benadrukt Jambon. "In ons verkiezingsprogramma staat letterlijk dat het eigen huis is vrijgesteld van de middelentoets voor wie op de bijstand terugvalt. Als ik de indruk gewekt heb dat iemand een eerste woning moet verkopen, dan was dat fout en neem ik dat terug."

"Men wil ons framen als een asociale partij", klinkt het bij De Wever. De partijvoorzitter en Jambon willen naar eigen zeggen niet in een welles-nietesspel met de media belanden. "Ik heb die quote die in De Standaard en Het Nieuwsblad staat, niet gelezen", zegt De Wever. "Die staat niet in het interview. Als uit de tape (van het interview, nvdr.) zou blijken dat het wel gezegd is, dan is dat zeer te betreuren. Twee weken voor de verkiezingen moet zoiets wel onmiddellijk rechtgezet worden. Als het niet rechtgezet wordt, gaat dat mee in alle debatten in de volgende twee weken."

lees ook