"Mensen weten nu al dat ze ziek zullen zijn op 25 mei"

Binnen twee weken moeten we met z'n allen naar het stembureau. Daarvoor zijn er, zoals gewoonlijk, heel wat voorzitters en bijzitters nodig. De zoektocht naar die mensen lijkt niet meteen van een leien dakje te lopen. "Het is de eerste keer sinds 1999 dat ik de politie moet inschakelen omdat mensen niet antwoorden op de oproepen", zegt Jan Van Den Bosch, hoofdgriffier in Tienen.
BELGA/JANSENS

Heel wat stem- en kiesbureaus hebben momenteel nog geen voorzitter of nauwelijks bijzitters gevonden. Hoewel dat probleem niet nieuw is, is het volgens Van Den Bosch wel opmerkelijker dan andere jaren. "Mensen antwoorden nu gewoon niet meer op de oproepen. Dat is nieuw", zegt hij. "Dit jaar is het echt rampzalig." Daarom heeft hij ook de politie ingeschakeld om bij de mensen langs te gaan.

Als mensen die opgeroepen zijn om voorzitter of bijzitter te zijn, dan toch antwoorden, kunnen ze vaak niet. "De excuses zijn uiteenlopend", klinkt het. Het meest voorkomend zijn communies, schoolfeesten, vakanties en werk. "Daarnaast zijn er ook de medische attesten. Op sommige attesten staat dat mensen zullen ziek zijn voor één dag, de dag van de verkiezingen."

"Ik kan daar moeilijk over beginnen te doen, maar dan geraak ik niet vooruit", gaat hij voort. "Ik heb slechts een beperkte tijd om voorzitters en bijzitters bij elkaar te zoeken. Als ik in discussie begin te gaan, verlies ik tijd."

Van Den Bosch gaat dan ook gewoon op zoek naar andere mensen. "Dan kom je terecht bij mensen die je eigenlijk niet meer wou aanstellen omdat ze het al drie of vier keer gedaan hebben, maar het kan niet anders", klinkt het.

Laatste dag dat gemeenten oproepingsbrieven kunnen versturen

Vandaag moeten trouwens alle gemeenten in ons land de oproepingsbrieven voor de verkiezingen verstuurd hebben. Wie in de loop van volgende week nog geen brief gekregen heeft, moet zelf naar het gemeentehuis gaan. "In België is er opkomstplicht", verduidelijkt Peter Grouwels van Binnenlandse Zaken. "Het is dus niet omdat je geen oproepingsbrief gekregen hebt dat je niet moet gaan stemmen."

Ook wie zijn oproepingsbrief kwijt is, kan naar het gemeentehuis gaan voor een duplicaat. "Dat kan nog tot op de dag van de verkiezingen", klinkt het. "Op 25 mei zullen de gemeentehuizen open zijn tijdens de openingsuren van de stembureaus."

lees ook