"PVDA werkt niet voor, maar met jongeren”

Op de redactie van jongerenpersagentschap C.H.I.P.S. StampMedia was Antwerps lijsttrekker Jos D’Haese (PVDA) te gast voor een chatsessie met jongeren. Een uur lang kon iedereen die dat wilde hem een vraag stellen. De jongeren chatten met een jongere, want D’Haese is 21. “Ik hoor altijd: “Jongeren zijn de toekomst”, maar we zijn er nu al.”

Jos D’Haese trekt de lijst voor PVDA in Vlaanderen. Toeval wil dat hij komt chatten op de dag dat Jan Jambon niet mis te verstane uitspraken heeft gedaan over werklozen. Het is meteen de eerste vraag: “Typisch voor de visie van de N-VA op onze sociale zekerheid”, stelt D’Haese. “Zij zien die niet als een zekerheid, maar als een sociale bijstand. Voor de PVDA moet onze sociale zekerheid versterkt worden, niet steen voor steen afgebroken. We moeten de jacht op de werkloosheid openen, in plaats van die op de werkloze.”

Bij de vraag naar zijn topprioriteit als hij verkozen raakt, twijfelt hij tussen allerlei dingen die volgens hem dringend aangepakt moeten worden. Hij kiest uiteindelijk voor werk. “Het beleid blijft vandaag focussen op de jacht op de werklozen: activering, sanctionering, jongeren in interimwerk en tijdelijke arbeid duwen. In plaats van jongeren met de vinger te wijzen, willen wij het recht op brugpensioen garanderen, om die banen dan door te kunnen geven. Interimwerk moet een overheid ook strenger reguleren en daarnaast willen wij jobs scheppen bij de openbare diensten waar de noden het hoogst zijn: de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer.”

“Niet voor, met jongeren!”

Met zijn 21 is D’Haese, student geneeskunde, met overschot de jongste lijsttrekker. Hij kan het jongste Vlaams parlementslid ooit worden. De partij zet ook sterk in op jongeren. “We hebben 7 lijsttrekkers onder de 30 jaar in het hele land en meer jongerenkandidaten dan eender wie. Op die manier willen we jongeren terug meer goesting geven in politiek. Want dat doe je enkel door mensen te betrekken. Door jongeren niet te negeren wanneer ze in verzet komen tegen bijvoorbeeld de GAS-boetes, maar door met hen in dialoog te gaan.”

Jongeren zijn voor D’Haese en PVDA niet alleen de toekomst: “Ze zijn er vandaag ook al, en hebben bij ons hun steentje bij te dragen. Net omdat ze jong zijn. Ons programma is mee bepaald door 4.000 jongeren die een enquête invulden over wat hun prioriteiten en voorstellen zijn. Dat is de manier waarom de PVDA werkt. Niet voor, maar met jongeren!”

Klimaatproblematiek

De PVDA heeft ook aandacht voor het klimaat. “Deze keer brengen we het klimaat veel meer naar voor in ons programma. Onze toekomst is sociaal, maar je kan natuurlijk geen sociale toekomst garanderen zonder een leefbare planeet. Het onderwerp zat al heel lang in ons programma, we hebben daar een heel goed verhaal rond, alleen hebben we het tot nu toe voor ons gehouden. Dit keer brengen we dat meer naar voor en daarom staat het ook op de cover van het partijprogramma.”

Klimaat en mobiliteit gaan hand in hand. Deze week gingen in Antwerpen zo goed als alle partijen akkoord om de Ring te overkappen. “Onze ring is geen ring, maar een open riool dwars door de stad. Daar moet dus zo veel mogelijk verkeer van weg, en er moet zo snel mogelijk een dak op.” Maar voor de PVDA is het BAM-tracé uitgesloten. “Je kan dat monster van 18 baanvakken aan het sportpaleis niet overkappen, daar is het te breed en ingewikkeld voor”, stelt D’Haese.

PVDA wil gemakkelijke oplossingen die naar eigen zeggen snel gerealiseerd kunnen worden. “Eén: het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel. Twee: het aanleggen van de A102 tussen Ekeren en Wommelgem. Op die manier houden we doorgaand verkeer veel meer uit de stad. Drie: rekeningrijden voor doorgaand vrachtverkeer en vier dus het overkappen van de ring. Dat is de enige leefbare oplossing voor onze stad, en met Ringland ligt er een fantastisch plan voor.”

Noord-Korea

Op de chatsessie kwamen niet alleen vragen over allerlei onderwerpen aan bod, maar ook de politiek zelf. Waar staat PVDA in het spectrum? Volgens D’Haese wordt de PVDA vaak ten onrechte als extreem afgeschilderd. “Onlangs kreeg ik een berichtje van een oud-klasgenoot: ‘Jos, ik heb je mening op De Stem van Vlaanderen eens bekeken, en jullie zijn eigenlijk helemaal niet zo extreem.’ Als dat niet tekenend is.”

Hij maakt ook heel duidelijk dat de partij zich distantieert van elk regime. “De PVDA staat voor een veel bredere democratie dan we vandaag hebben, en staat dus verder dan wie dan ook af van dictators of regimes die hun volk onderdrukken.”

De lijsttrekker staat wel realistisch tegenover de kansen van de PVDA. De partij wil zeker in Antwerpen een zetel te behalen, maar hoopt ook dat er zo ook een doorbraak komt in andere provincies. Maar de zetel lijkt hem niet het allerbelangrijkste. “In elk geval toont een stem op de PVDA aan dat je dat je dat vervelende liedje van de liberale fanfare stilaan beu gehoord bent en dat je je stem en steun geeft een fris alternatief steunt. Of we die zetel nu halen of niet: verandering maken we samen, in de raad en op straat. Zo’n parlementair gaat ons natuurlijk wel een extra versterking geven”, weet D’Haese.

Brief naar de koning

Na afloop spreekt D’Haese van een ‘aparte ervaring’. “Het is een andere manier van interviewen, je hebt meer tijd om je antwoorden te structureren.” Het viel hem ook op dat het andere vragen waren dan anders. “Hier ging het minder over bepaalde thema’s, maar over de politiek zelf. Het is wel interessant om te zien dat jongeren wel bezig zijn met hoe we politiek organiseren. Op Facebook spreken mensen me vaak aan over onderwijs, over werk, over waarom ik in godsnaam als 21-jarige daaraan begin… Ik denk dat dat zo’n dertig jaar geleden in de politiek niet kon, tenzij je een brief stuurde naar de koning en dan antwoord kreeg van de kabinetschef. Nu zijn de meeste politici heel aanspreekbaar, je kan er heel gemakkelijk mee in debat gaan: dat is een goede evolutie.”

D’Haese trekt na de chatsessie huiswaarts. Om te studeren, maar hij duikt niet in zijn cursussen: hij wil zich optimaal voorbereiden op het lijsttrekkersdebat op de regionale televisie, morgenavond. “Op dit moment ben ik fulltime bezig met alles wat met campagne te maken heeft. Ik heb eerst een jaar biologie gedaan en nu dus geneeskunde, maar ik heb gelukkig veel vrijstellingen. Dit jaar is het dus nog wel te doen, al heb ik mijn eerste examen wel meteen op 26 mei. Dat schuif ik door naar augustus”, lacht hij. Benieuwd of het loont.

lees ook